Wees beducht voor een zwakke aandelenmarkt, is een adagium dat de beleggingsexperts bij vermogensbeheerder Smead Capital Management koesteren.

Dat betekent niet per se dat ze bang zijn voor grote beurscrashes of dat ze altijd denken dat het alleen maar bergafwaarts kan met de beurs. Het gaat er meer om dat beleggers op hun hoede moeten zijn voor lange periodes van matige rendementen.

Sinds de covidcrash van maart 2020 zijn aandelenmarkten sterk gestegen, met 2022 als zwak tussenjaar. Door de hype rond kunstmatige intelligentie zijn aandelenbeurzen in 2023 weer bezig aan een flinke opmars.

Oprichter Bill Smead van de gelijknamige vermogensbeheerder denkt echter dat de komende jaren voor de beurs in brede zin een stuk zwaarder worden. Smead vermoedt dat aandelen een periode van 10 tot 15 jaar ingaan met relatief zwakke prestaties. Dat was ook het geval in de jaren ’70 en het begin van de jaren ’00. 

"De aandelenmarkt heeft het veertig jaar lang veel beter gedaan dan gemiddeld. De komende 10 tot 15 jaar zal de beurs het lastiger hebben dan gemiddeld", zegt Smead tegenover Insider.

Hij beheert het Smead Value Fund, een beleggingsfonds dat volgens gegevens van Morningstar 99 procent van vergelijkbare fondsen heeft verslagen over de afgelopen vijf jaar en 97 procent over de afgelopen 10 en 15 jaar.

Smead stelt, net zoals veel andere beursexperts, dat de stijging van de brede S&P 500-index dit jaar vrijwel geheel te danken is aan een klein aantal grote techfondsen die profiteren van de hype rond kunstmatige intelligentie.

Zoals te zien is in de onderstaande grafiek zijn de vijf grootste aandelen (Apple, Microsoft, Amazon, Nvidia en Tesla) goed voor een kwart van de totale marktkapitalisatie van de S&P 500.

Foto: Smead Capital Management

Daar komt bij dat de grote techfondsen allesbehalve goedkoop zijn. In de onderstaande grafiek wordt de zogenoemde PEG-ratio van de techsector in de S&P 500-index getoond: ofwel de koers-winstverhouding gedeeld door de verwachte winstgroei van een aandeel.

De PEG-ratio voor techaandelen noteert momenteel op circa 2,4, een niveau dat voor het laatst werd bereikt tijdens de dotcomzeepbel van begin deze eeuw.

Foto: Smead Capital Management

Smead is momenteel niet erg enthousiast over beleggen in een brede index. Maar dat wil niet zeggen dat er geen interessante aandelen zijn in zijn optiek.

Energiesector biedt kansen voor beleggers

De beursexpert kiest momenteel voor zogenoemde waarde-aandelen, die relatief goedkoop zijn. Beleggers die zich op waarde-aandelen richten, zoeken meestal aandelen van bedrijven met een wat lagere koers-winstverhouding en een solide kasstroom.

Binnen dit segment is Smead momenteel gecharmeerd van de energiesector. Hij denkt dat er een langdurige stijging van grondstofprijzen aankomt.

In de onderstaande grafiek van analist Barry Bannister van financieel onderzoeksbureau Stifel is in de bovenste helft de relatieve prestatie te zien van de brede S&P 500 ten opzichte van het rendement van grondstoffen.

In 2020 is een piek opgetreden van de relatieve outperformance van de S&P 500, maar sindsdien is dat minder geworden. Smead verwacht dat die trend gaat doorzetten en dat grondstoffen het relatief beter gaan doen dan brede beursindices.

Foto: Stifel

Smead denkt dat de vraag naar energie hoog zal blijven en dat fossiele brandstoffen in onder meer de VS van belang blijven, ondanks de politieke druk om te stoppen met het boren naar nieuwe olie- en gasvelden. "Er zijn geen duidelijke tekenen dat we fossiele brandstoffen kunnen missen, of het nu is om benzine of om elektriciteit te maken", zegt Smead. 

LEES OOK: The Magnificent 7: onder aanvoering van Apple heeft Big Tech in de VS een beurswaarde van in totaal $11.000 miljard – dat is bijna 3 keer de economie van Duitsland